Råd för dig som skall löneförhandla, saker du behöver veta och tänka på.

Löneförhandling

Hur du skall bete dig under en löneförhandling handlar i grund och botten om vilken situation du befinner dig i. Är du ung och står inför ditt första jobb, fråga efter kollektivavtalslön, det duger gott som lönenivå för någon utan tidigare erfarenhet och inga referenser. Att i den situationen få högre lön än så är i princip omöjligt, men genom att fråga efter kollektivavtalsnivå får du åtminstone inte lägre lön än andra.

För dig som redan har ett jobb men söker andra tjänster bör du vara tydlig med att nuvarande lönenivå på ditt nuvarande jobb utgör minimumnivå, varför skall du annars byta anställning. Du bör sålunda lägga dig några tusen kronor över din nuvarande anställning.

För arbetssökande i bristyrken, läkare, ingenjörer och IT-tekniker gäller att söka flera olika tjänster hos flera olika företag och spela ut företagen mot varandra gällande lönenivå. Har du 2 eller 3 jobberbjudande kan du utgå från den med högst lön och ge kontringserbjudande till de andra arbetsgivarna.

Generella tips:
1) Din ingångslön är oerhört viktigt. Börjar du med en låg ingångslön kommer du alltid att släppa efter i framtiden då lönen sedan vanligen endast höjs med 2-4 % om året. Akta dig noggrant för att acceptera en låg ingångslön såvida du inte har något annat val.

2) Hör med kollegor om vad lönenivån ligger på företag. Kolla upp med facket om var genomsnittslönen ligger.

3) Om arbetsgivaren kategoriskt säger nej till högre lön, finns det annat som kan erbjudas: Mer semester? Träningsförmåner? Fritt gymkort?

4) Öva gärna en förhandlingssituation tillsammans med din partner eller bekant innan du går på en löneförhandling. Finslipa det som inte känns bra, att vara förbered är A och O i en lyckad förhandling.